joi, 29 iulie 2010

Experienţă rece: îngheţata de casă



HAIHUI PRIN ISTORIE
Până să vă povestesc experienţa de pe acest tărâm, să arunc o privire prin istoria îngheţatei, care se spune că începe la un banchet al regelui Charles I al Angliei, când bucătarul francez i-a uimit pe meseni cu noul lui preparat, cu o textură ce semăna cu zăpada, cu un gust dulce şi răcoritor.

Toţi au fost fascinaţi de noul gust, iar Charles l-a rugat pe bucătar să nu divulge nimănui reţeta acelei creme reci. I-a oferit acestuia 500 de lire pe an pentru păstrarea secretului. Însă DeMirco, bucătarul, nu şi-a ţinut promisiunea. Nu ştiu dacă povestioara e adevărată, cert este că de-a lungul timpului au apărut multe reţete de îngheţată de casă, care au evoluat dezvoltându-se în deserturi greu de refuzat.

Am mai auzit şi că împăratul roman Nero Claudius Caesar îşi trimitea sclavii în munţi pentru a-i aduce zăpadă şi gheaţă cu care răcea şi îngheţa băuturile de fructe. Regele Tang din China avea o metodă prin care crea băuturi pe bază de gheaţă şi lapte, iar despre Marco Polo ştiu că s-a întors din călătoriile sale în Orient cu o reţetă pentru băuturi îngheţate pe bază de lapte.


REŢETE IREZISTIBILE
Pe tărâmul îngheţatei de casă nu m-am întâlnit cu stabilizatori, gelatină sau coloranţi. Aici, doar lapte, fructe, za hăr, ciocolată... Nu am ştiut ce combi naţii să aleg, pentru că nu puteam re fuza nimic. Şi, dacă eraţi în locul meu, cum aţi fi făcut faţă unei tentaţii de în gheţată de căpşune, zmeură, caise, coa că ze şi vişine?!

Am aflat şi reţeta, pe ca re nu evit să v-o împărtăşesc: aveţi ne voie de 500 ml apă, 500 g fructe zdrobite, 250 g zahăr. Zahărul se dizolvă în apă cal dă, apoi se lasă la răcit. Se zdrobesc 750 g fructe. Se completează cu apă pâ nă la un litru. Se pune la îngheţat. Aceas tă îngheţată se mai poate prepara şi cu frişcă, folosind cu 200 ml mai pu ţină apă şi se adaugă un amestec de 200 ml frişcă.

Am întâlnit şi îngheţata de vanilie. Ingredientele sunt uşor de gă sit: 5 ouă, 100 g zahăr tos, o jumătate de li tru de lapte, o lingură de rom, un sfert de ba ton de vanilie, 100 g frişcă bătută spu mă. Albuşurile se bat spumă. Se ada ugă zahărul tos şi romul şi se bat în con tinuare, până când se întăresc din nou, apoi se pun gălbenuşurile şi laptele. Se mixează timp de 10 minute pe un vas cu apă clocotită. Se înfierbântă bine şi se bate tot timpul repede, până când pas ta se omogenizează şi începe să se în groaşe. Se ia de pe foc şi se pune batonul de vanilie dat pe răzătoare. Se lasă să se ră cească, apoi se pune la congelator în cupe. Poftă să aveţi! Eu am!!!


ÎNGHEŢATĂ DE FISTIC
● Ingrediente: 5 gălbenuşuri, 7 linguri zahăr brun, 300 ml lapte, 600 ml smântână pentru frişcă, 250 g fistic decorticat crud.
● Preparare: Gălbenuşurile, zahărul şi laptele se pun pe foc, se amestecă încontinuu până se formează spuma (dacă avem noroc).
Printr-o sită deasă se strecoară compoziţia de lapte şi ouă.
Apoi 200 g de fistic crud măcinat ne daţi nouă
În îngheţată să adăugăm
Şi să se răcească total compoziţia lăsăm.
Smântâna până devine frişcă o mixăm
Şi peste compoziţie o adăugăm.
20 de minute în congelator îngheţata lăsăm
Şi apoi, start! O devorăm!

PENTRU CASA TA
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Experienţă rece: îngheţata de casă"

Trimiteți un comentariu